Kelantan Di Gondolkan

Klik Untuk Bantah COMANGO

30 March 2015

Hukum Dunia atau Hukum Akhirat jadi pilihan MP beragama Islam

KUALA LUMPUR - Ahli Parlimen beragama Islam dinasihat menyokong pembentangan usul peningkatan bidang kuasa mahkamah syariah yang akan dibentangkan pada Dewan Rakyat nanti.

Presiden Pas, Datuk Seri Abdul Hadi Awang, berkata, usul tersebut yang akan dibawa oleh beliau sendiri akan dibentang sebelum 9 April ini.

Jelasnya lagi, pembentangan usul tersebut hanya untuk orang Islam dan tidak melibatkan agama lain.

"Usul ini akan dibawa ke Dewan Rakyat supaya Dewan meminda Akta Mahkamah Syariah Bidang Kuasa Jenayah 1992. Saya mengusulkan supaya Dewan meminda satu peruntukan dalam akta ini iaitu Seksyen 2.

"Bidang kuasa mahkamah syariah kini hanya boleh menjatuhkan hukuman sebanyak tiga tahun penjara, denda RM 5,000 dan enam sebatan sahaja. Jadi saya minta ahli Parlimen menyokong usul saya supaya peruntukan akta tersebut boleh dipertingkat dan ditambah baik," katanya dalam satu sidang media, hari ini.

Beliau berkata, usul yang akan dibawa merupakan usul persendirian Abdul Hadi dan tidak bersangkutan dengan parti.

"Usul ini bukan hanya meliputi mahkamah syariah di Kelantan sahaja bahkan negeri-negeri di negara ini. Adalah penting bagi majoriti ahli Parlimen menyokong usul ini.

"Adalah tidak wajar sekiranya Perlembagaan tidak berpihak kepada usul ini," katanya lagi.

28 March 2015

Tiada Salahnya Pada HUDUD

Tentang Isu Hudud Yang ‘Dipermainkan’
S.S. Prof Madya Dato’ Dr Mohd Asri Zainul Abidin
(sertai facebook DrMAZA.com dan twitter realDrMAZA)
Hudud
1. Umat Islam wajib menghormati hasrat baik jika ada pihak yang ikhlas untuk mengkanunkan hudud yang adil, saksama lagi MEMENUHI maqasid syariah.
2. Enakmen Jenayah Syariah Kelantan satu usaha yang bersejarah dalam negara ini. Ia telah melalui proses yang demokratik di DUN Kelantan, maka kita hendaklah hormati proses yang dibuat secara berperaturan itu.
3. Hasrat ingin melaksanakan ajaran al-Quran dan al-Sunnah mana-mana pihak hendaklah dihormati. Peranan kita memberikan pandangan balas dan menolong hasrat baik seperti itu agar kebaikan atau niat baik benar-benar mencapai maksudnya.
4. HARAM muslim menggabungkan diri dalam apa-apa aktiviti yang bertujuan menghina ajaran al-Quran dan as-Sunnah.
5. Oleh kerana Enakmen Hudud Kelantan itu mempunyai banyak pandangan dan ijtihad yang dipilih oleh pihak penggubal, ia mungkin selaras, juga mungkin tidak selaras dengan maqasid syariah berkaitan hudud dalam Islam terutama pada zaman ini, maka masa yang cukup hendaklah diberikan untuk enakmen itu DISEMAK oleh pakar-pakar MAQASID syariah di pelbagai peringkat. Kegagalan perlaksanaan hudud di beberapa negara sebelum ini diharap tidak berulang di sini.
6. Sikap majoriti umat Islam Malaysia hari ini yang menghormati undang-undang itu secara dasarnya, merupakan satu sikap yang baik. Ini berbeza dengan keadaan era 80an dahulu. Kita patut bersyukur dengan sikap ini.
7. Kita hendaklah berhati-hati dengan portal berita tertentu yang cuba menimbulkan permusuhan dan salah tafsiran terhadap isu ini.

23 March 2015

Fakta Menarik Untuk Rafizi & Gang

Perkara yang dimahukan oleh Zombi dan Rafizi di Malaysia.

1. Pendidikan percuma seperti di Norway – tetapi Norway mempunyai 25% GST

2. Tidak ada GST seperti di Hong Kong – tetapi Hong Kong adalah antara negara yang mempunyai ketidaksamarataan pendapatan yang paling tinggi di dunia dengan bacaan indeks Gini 0.537 berbanding dengan bacaan indeks Gini Malaysia iaitu 0.431 pada tahun 2012 (merosot daripada 0.441 pada tahun 2009)

3. Kesamarataan pendapatan yg baik seperti Denmark dengan bacaan indeks Gini 0.21 – tetapi Denmark adalah antara negara yg mempunyai harga petrol tertinggi, 1.50 Euro atau RM 6.32 per liter.

4. Harga petrol terendah di dunia seperti Venezuela – tetapi kadar inflasi Venezuela adalah yg tertinggi di dunia, iaitu 62% setahun

5. Kadar inflasi yg paling rendah di dunia seperti Jepun yg mempunyai kadar inflasi negatif selama bertahun-tahun – tetapi matawang Jepun telah jatuh kira-kira 40% berbanding Ringgit Malaysia semenjak 2 tahun yg lalu.

6. Penukaran kadar yg tinggi seperti Singapura – tetapi Singapura mempunyai harga kereta yg paling tggi dlm dunia di mana harga sebuah kereta MyVi mencecah sehingga $87k atau RM225k berbanding di Malaysia hanya RM41k sahaja

7. Harga kereta serendah di Brunei – tetapi Brunei tidak ada demokrasi

8. Sedemokrasi seperti di India, yg terkenal sebagai negara demokrasi terbesar di dunia – tetapi India mempunyai kadar korupsi yg tinggi berbanding Malaysia

9. Tiada korupsi atau 0 korupsi seperti Finland – namun Finland kini berada di ambang kejatuhan atau “lost decade” dan mengalami nilai pembangunan ekonomi negatif atau 0

10. Pembangunan ekonomi setinggi Myanmar yg sekarang ini sedang meningkat dgn nilai GDP melebihi 7% – namun demikian Myanmar mempunyai byk konflik agama dan bangsa dan mengakibatkan byk kematian.

22 March 2015

DUN Cempaka Kekal Milik PAS

 Dun Chempaka kekal milik Pas
KOTA BHARU - Pas berjaya mempertahankan kerusi Dun Chempaka apabila calonnya, Ahmad Fathan Mahmod menang menewaskan empat calon Bebas dalam PRK yang disifatkan paling tenang dan aman.

Kemenangan itu menjadikan kerusi Dun Chempaka kekal milik Pas yang sebelum ini tujuh penggal dimenangi oleh Allahyarham Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat.

Majoriti yang diperolehi Fathan meningkat kepada 10092 walaupun kehadiran pengundi merosot kepada 55 peratus berbanding 83 peratus dalam Pilihan Raya Umum ke-13  (PRU-13) yang lalu.

Keputusan tersebut diumumkan oleh pegawai Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) pada jam  9.05 di Pusat Penjumlahan Undi Maktab Rendah Sains Mara (MRSM) Pengkalan Chepa.

Fathan yang juga bekas pensyarah memperoleh 10,899 undi mengatasi empat calon Bebas yang kesemuanya hilang wang pertaruhan.

Calon Bebas, Shariff Mahmood memperoleh 807 undi, Izat Bukhary Ismail Bukhary mendapat 51 undi,  Fadzillah Hussin memperoleh 89 undi manakala Aslah Mamat manakala 27 undi.

http://www.sinarharian.com.my/edisi/kelantan/dun-chempaka-kekal-milik-pas-1.371721


15 March 2015

Video : Inovasi Pengasilan Madu

JAKIM Beri Penerangan Mengenai Jihad.


Jakim: Mahasiswa perlu faham erti jihad

BANGI - Mahasiswa harus faham erti sebenar jihad dan tidak bertindak melulu menyertai kumpulan militan IS.

Ketua Pengarah Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim), Datuk Othman Mustapha berkata, jihad bermaksud kesungguhan melakukan sesuatu dan bukannya berperang apatah lagi melakukan serangan dan berbunuhan sesama Islam yang bertentangan ajaran Islam.

“Kebebasan mengakses maklumat dan bertindak mengikut emosi antara punca dikenali pasti mengapa mahasiswa terpengaruh doktrin sebaran kumpulan militan (IS).

“Kerana itu Jakim menjalin kerjasama erat dengan pihak berkuasa bagi mengenal pasti mahasiswa terlibat seterusnya mendekati mereka menerusi khidmat kaunseling. Ia sebahagian usaha kami bagi menghalang penyertaan mahasiswa dalam IS,” katanya pada Konvensyen Kepimpinan Mahasiswa Islam Nasional (Pimpin) 2015 di Institut Latihan Islam Malaysia, Bangi, semalam.

Pada konvensyen tersebut turut dianjurkan kempen #Mahasiswa Islam Tolak Keganasan.

“Kempen ini diadakan bertujuan untuk mendekati mahasiswa selain memberi kesedaran dan kefahaman mengenai pengertian sebenar jihad.

“Apa yang kita bimbangkan terdapat kalangan rakyat negara ini terdiri dari pelajar dan mahasiswa yang terpengaruh dengan doktrin mereka. Apa juga niat atau hasrat yang disandarkan atas nama Islam, jelas tindakan mereka bertentangan dengan cara Islam,” katanya.


http://www.sinarharian.com.my/nasional/jakim-mahasiswa-perlu-faham-erti-jihad-1.368840

08 March 2015

Sheikh Imran Video : World War 3 and the beginning is Now

Published on 21 Jan 2015
Sheikh Imran Hosein 2015 : Beginning of Destruction of the Universe and End of Times - Must Watch

05 March 2015

Artikel Minah Cina Hebat .. Mamat BN Wajib Baca & Cuba Faham

Artikel ini panjang, hebat dan patut dibaca untuk yg ingin perjuangkan kedudukan BN.. pemimpin BN juga jangan lepas baca.. komen-komennya juga penuh intipati.. 


Annie’s bad habit and the need for her to see the bigger picture


I’m writing this for blogger Annie in the hope that she understands what is at stake for all of us.
Annie blogged ‘Megalomaniac editor who made me pity Rosmah‘ (3 March 2015) because she was
  • “just pissed that [Rosmah] was being so terribly vilified”
  • “can’t stand the sight of someone suffering such bullying”
  • “someone who is being attacked by so many people and powerless to fight back”
  • “comfort that they were not suffering alone” – ref. ‘My bad habit’
  • “the way Terence [Fernandez] wrote about her in that article was so malicious and petty that I felt pity for the woman”
  • “[Terence] so full of himself that he believes he is God the All Mighty and can thrash another human being that way”

04 March 2015

Hoi Rafizi.. We have country to run and people to care.. Not Demo all time


Bangang tak habis habis sikap PR ni....macam lah negara ini tak ada undang undang dan sesuka hati buat demo.Inikah mahu menjadi seorang pemimpin Negara?


PETALING JAYA 3 Mac - Naib Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR) Rafizi Ramli mengancam untuk mengadakan protes bersama Ahli Parlimen Pakatan Rakyat (PR) jika ketua mereka Datuk Seri Anwar Ibrahim tidak dibenarkan menghadiri sesi Dewan Rakyat yang akan bermula pada 9 Mac ini.

Bagaimanapun, Rafizi berkata, bentuk tindakan atau protes yang bakal dilakukan kelak akan didedahkan kepada pengetahuan umum oleh Ketua Whip Parlimen PKR pada minggu hadapan.

"Memang ada cadangan yang khusus, namun adalah lebih baik untuk Ketua Whip Parlimen parti umumkan bentuk tindakan yang akan diambil nanti.

"Selain daripada memfailkan notis bantahan, protes juga akan dibuat," katanya kepada pemberita pada sidang media di ibu pejabat PKR di sini, Selasa.

Rafizi yang juga Ahli Parlimen Pandan berkata keputusan untuk mengadakan protes itu telah dipersetujui oleh pimpinan PR lebih awal sebelum pengampunan diraja dibuat oleh keluarga Anwar.

Baru-baru ini PKR dilaporkan telah mengemukakan permohonan kepada Yang Dipertua Dewan Rakyat Tan Sri Pandikar Amin Mulia agar membenarkan Anwar menghadiri sidang Parlimen bermula Isnin depan atas alasan teknikal bahawa Anwar masih anggota Parlimen Permatang Pauh kerana proses petisyen pengampunan diraja belum diselesaikan.

Bagaimanapun, Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi dilaporkan berkata 'kata putus' berhubung perkara itu terletak kepada Lembaga Pengampunan sementara perkara yang berkait dengan tafsiran undang-undang terletak ditangan speaker Dewan Rakyat dan peguam negara.

Pada 10 Februari lalu, Mahkamah Persekutuan, mendapati Anwar bersalah dalam kes liwat II dan menjatuhkan hukuman penjara lima tahun. Beliau kini menjalani hukuman di Penjara Sungai Buloh. 

http://siemens-melayumaju.blogspot.com/2015/03/inilah-dikatakan-bodohpakatan-ugut.html
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Rakan-rakan Blog