Kelantan Di Gondolkan

Klik Untuk Bantah COMANGO

31 July 2015

Tidak Wajar Singkir Muhyiddin Kerana 1MDB - Analisa Politik


Muhyiddin Yassin

ALOR SETAR - Tan Sri Muhyiddin Yassin tidak wajar dilucutkan jawatan Timbalan Perdana Menteri jika kelantangannya terhadap isu 1MDB dijadikan ukuran.

Penganalisis politik Universiti Utara Malaysia (UUM), Md Shukri Shuib berkata, semua pemimpin layak menyuarakan pandangan masing-masing terhadap isu berbangkit.

“Situasi sekarang, rakyat tertanya-tanya kenapa Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak mengambil tindakan drastik dengan menyingkirkan Muhyiddin.

“Sedangkan banyak lagi isu yang perlu diselesaikan bersama melibatkan 1MDB, GST dan peningkatan kos sara hidup,” katanya.

Menurut beliau, Najib perlu memperjelaskan tindakannya itu kepada semua rakyat terutama ahli Umno yang memberi kepercayaan terhadap gandingan mereka untuk memimpin negara ini.

“Jika penyingkiran itu disebabkan kenyataan isu 1MDB, pada saya ia tidak patut dilakukan apatah lagi ia dibuat begitu cepat ketika mesyuarat Umno bahagian sedang berlangsung. Ia boleh dianggap tindakan tidak demokratik.

“Perdana Menteri harus memberi jawapan kepada persoalan itu secara terbuka dan jelas untuk pengetahuan bersama semua rakyat,” katanya.

Md Shukri berkata, pelantikan Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi sebagai Timbalan Perdana Menteri baharu bukan persoalan utama tetapi yang dipertikaikan ialah penyingkiran Muhyiddin.

“Jika terdapat konspirasi menjatuhkan Perdana Menteri, maka Najib perlu buktikan dakwaan itu terlebih dahulu sebelum mengambil tindakan.

“Pada saya keputusan penyingkiran Muhyiddin hanya akan menambahkan lagi ‘perencah politik’ di negara ini,” katanya.

Pensyarah Kanan Hal Ehwal Politik dan Antarabangsa, Pusat Pengajian Antarabangsa UUM itu turut berpandangan tindakan Muhyiddin melontarkan isu semasa adalah bertepatan pada masanya.

9 comments:

  1. Muhyiddin tidak dilantik semula bukan sebab 1MDB

    Sebabnya ialah dia tak memnbawa suara yg sepakat, sifat kebertanggungjawaban bersama...kalau nak bincang perbezaane pendapat, pada tempat yg tertutup....bukan tak boleh berbeza pendapat. Tapi kalau dah dipersetujui, kena lah ikut apa yg telah dipersetujui...

    Dia silap......dia lupa boss dia ialah Najib bukannya Tun M.
    Kenapa nak ikut cakap Mahathir???...Dia bagus sangat ke?

    Dulu dia diktator, media semua dia kontrol
    Masa tu mana ada internet....sebab tu dia boleh berkuasa 22 tahun

    Byk skandal, perjanjian berat sebelah yg membebankan rakyat, semua berlaku zaman Mahathir.
    Tapi tak ramai yg tahu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bodoh!!klu bos dah buat benda yg salah..xkn nk duduk diam..muhyiddin bkn calang2 org..msti dah buat kputusan atas asas yg dia sndiri tahu..dia pemimpin no.2 bkn mcm pahlawan2 pro jibby yg sokong mmbuta tuli nk mnghancurkn Umno..hanjing2 jibby ni xsedar ke sokongan rakyat tidak kuat..nk mng 2/3 pn belum tentu..ni ada kes 1mdb..lu fikir sndiri.....

      Delete
    2. anonymous..Banyak kau kena belajar..ckp merapu2 mcm Ah Jib Gor!!sekolah mana dulu??

      Delete
    3. Bodoh!!klu bos dah buat benda yg salah..xkn nk duduk diam..muhyiddin bkn calang2 org..msti dah buat kputusan atas asas yg dia sndiri tahu..dia pemimpin no.2 bkn mcm pahlawan2 pro jibby yg sokong mmbuta tuli nk mnghancurkn Umno..hanjing2 jibby ni xsedar ke sokongan rakyat tidak kuat..nk mng 2/3 pn belum tentu..ni ada kes 1mdb..lu fikir sndiri.....

      Delete
    4. Bodoh!!klu bos dah buat benda yg salah..xkn nk duduk diam..muhyiddin bkn calang2 org..msti dah buat kputusan atas asas yg dia sndiri tahu..dia pemimpin no.2 bkn mcm pahlawan2 pro jibby yg sokong mmbuta tuli nk mnghancurkn Umno..hanjing2 jibby ni xsedar ke sokongan rakyat tidak kuat..nk mng 2/3 pn belum tentu..ni ada kes 1mdb..lu fikir sndiri.....

      Delete
    5. Anon 0:22

      Tak perlu nak kata kau bodoh sebab dah ramai pun nampak memang nya bodoh tahap chronic. Calon terbaik Permatang Pauh pun tak boleh nak tumbang kan Jijah Kipas dengan PKR tonggang langgang kerusi-terbang.....ni kan pulak GE14???

      FB Bugis-Lanun tuh bukan 1000 ke 2000, puluh ribu sumpah seranah (curses and swearings) and still counting.

      Najib jenuh baca 100 ke 200 comments je dah boleh hilang telor macam Nothing2Hide!

      Rasa nak kata lu pikir lah sendiri tapi in between your ears tuh KOSONG kut???

      Delete
  2. Adat berjemaah, makmum kenalah ikut imam, kalau bacaan imam salah ada caranya nak tegur bukan hentam keromo sahaja atau terus ubah ikut imam lain, nanti solat x sah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bila tegur imam langgar rukun tp imam tak nak ikut maka kenalah mufaqah

      Delete
    2. Lagi satu dalam berpuluh footlickers Bugis tahap chronic 'sick-in-the-brain'. Pakai analogy nih bukan bab solat, ada paham atau memang tak boleh paham.

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Rakan-rakan Blog