Kelantan Di Gondolkan

Klik Untuk Bantah COMANGO

25 April 2014

Hillary Clinton Sahkan US Taja Mujahiddin

Video dibawah menunjukkan pengakuan secara jelas bahawa US sendiri yang menaja, melatih dan membantu tertubuhnya tentera Mujahiddin.


2 comments:

 1. Keadaan yang diterangkan dalam video di atas boleh juga kita lihat serta fahami menerusi filem biografi-drama yg berjudul Charlie Wilson's War(terbitan 2007). Pada mulanya CIA hanya menggunakan pendekatan yg kurang berkesan tetapi dengan pertolongan dan desakan C. Wilson, beliau berjaya meningkatkan budget CIA dari US5kk kepada US500kk(Arab Saudi juga memberikan sumbangan yg sama jumlahnya-US500kk). Dengan peningkatan budget, pejuang mujahidin berjaya dibekalkan dengan pelancar misil FIM-92 Stinger; dimana memberikan kesan besar ke atas kemusnahan kereta2 kebal dan helokopter gunship yg digeruni iaitu Mi-24.
  Usaha dan kejayaan CWilson ini kemudiamya berkembang menjadi sebahagian polisi luar US yg dikenali sebagai Doktrin Reagan, di mana US memperluaskan sokongan bantuan kepada pihak2 penentang rejim kominis di serata dunia.
  Di akhir filem, menunjukkan kebimbangan yg dirasakan oleh CWilson; kesan dari tindakannya itu kerana pihak berkuasa US(setelah berjaya menumbangkan pendudukan Soviet) tidak berminat untuk meneruskan bantuan ke Afghanistan dalam era post-Soviet > sebab tu Hilary kata,"You reap what you sow".
  EVLee

  ReplyDelete
 2. tuelah yang sebenarnya sedang berlaku.. terlalu banyak sumbangan dari amerika kepada pemberontak dan pertubuhan berhaluan kiri dan akhirnya mereka akan tampil campurtangan dan menakluki negara2 tersebut

  ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Rakan-rakan Blog