Kelantan Di Gondolkan

Klik Untuk Bantah COMANGO

29 December 2013

Antara Sebab Islam Lemah

Suka atau tak suka, inilah yang sedang disajikan kepada kita sekarang. Boleh sajalah sembang besar tentang Islam, tentang hebatnya Islam, tetapi dari segi amalan di Malaysia, Islam kelihatan terlalu kuno, jumud dan primitif. 




Mari kita lihat beza amalan Islam dan Kristian yang menyaingi Islam di Malaysia. Kita harus juga bertanya, mengapa di Malaysia, agama Kristian lebih cepat berkembang berbanding agama Islam? KERANA:

1)Orang Islam menjual / memperdagangkan agamanya. Air jampi di jual, Jus Tok Guru kononnya telah di jampi, Minyak ubat urut Anugerah kononnya di bacakan ayat suci 30 juzuk di jual dgn harga mahal. Agama Kristian tak jual malahan produknya di beri PERCUMA

2) Ustaz ustaz mengajar agama demand / meminta bayaran tinggi. Mubaligh Kristian berdakwah secara percuma. Sehingga jauh ke pendalaman. Malahan menanggung sendiri makan minum dan tempat tinggalnya.

3) Jabatan Agama Islam sibuk nak tangkap khalwat , orang pergi karaoke dan bernikah di Siam. Agama Kristian sibuk membantu org dalam kesusahan (janda miskin, mangsa tanah runtuh)

4)Gereja boleh dimasuki pada bila bila masa. Tetapi masjid di kunci. (Tak bagi org masuk tidur kononnya)

5)Imam solat kerana waktu kerjanya (di bayar gaji). Paderi sukarela

6)Air zam zam di jual mahal. Tapi Kristian memberi Holly Water secara percuma

7)Jabatan Agama Islam sibuk menghukum dan menakutkan orang. Tapi Kristian sibuk berdakwah


2 comments:

  1. Islam berkembang dgn dakwah, kuat dgn tarbiyah dan jihad.
    Dakwah ? Ade ke ?
    Tarbiyah ? Mengajar, yes. Mendidik, ?.
    Jihad ? ???
    Pendakwah dan pentarbiyah pula kenalah memiliki apa yg nak didakwahkan dan apa yg nak ditarbiyahkan, coz you can't give what you don't have. What we should have ? Ilmu, iman dan akhlak.
    Ilmu, insyaAllah, ust kan.
    Iman, waAllahu'alam.
    Akhlak, ????
    Pendakwah silam dr Tanah Arab dan India, dtg berniaga dan berdakwah, dgn akhlak yg baik, sekampung masuk Islam, bahkan Setanah Melayu, SeNusantara diIslamkan.
    Kita hari ini, setaman Islam, dua tiga je rumah bukan Islam, sampai tua, sampai mati famili tu tak masuk Islam, walau pun dlm taman tu ada bnyk ust.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Rakan-rakan Blog