Kelantan Di Gondolkan

Klik Untuk Bantah COMANGO

02 June 2013

Adakah KDN Masih Tidur Nyenyak?

ASSALAMUALAIKUM dan SALAM SEJAHTERA..

TAHUkah anda tentang WUJUDnya KONTRAK SOSIAL antara KAUM-KAUM di NEGARA ini semasa hendak menuntut keMERDEKAan dengan penJAJAH British? KONTRAK SOSIAL ini diKATAkan meRUPAkan 'TERJEMAHan' daripada PERKARA 10 dalam PERLEMBAGAAN PERSEKUTUAN.. TAHUkah anda apakah KANDUNGannya?

1) KEDUDUKAN RAJA MELAYU DALAM PERLEMBAGAAN PERSEKUTUAN

2) HAK-HAK ISTIMEWA ORANG MELAYU DAN BUMIPUTRA

3) KEDUDUKAN AGAMA ISLAM SEBAGAI AGAMA BAGI SELURUH PERSEKUTUAN

4) KEDUDUKAN BAHASA MELAYU SEBAGAI BAHASA KEBANGSAAN

Itu adalah 4 PERKARA UTAMA yang menjadi TUNTUTan daripada KAUM Melayu/BUMIPUTRA untuk diTUKARkan dengan satu perkara kepada KAUM bukan Melayu/BUMIPUTRA.. Apakah TUKARan yang diMAKSUDkan tersebut?

HAK KEWARGANEGARAAN UNTUK KAUM BUKAN MELAYU/BUMIPUTRA DI NEGARA INI

4 PERKARA yang menjadi TUNTUTan KAUM Melayu/BUMIPUTRA sebagai TUKARan kepada pemBERIan HAK keWARGANEGARAan untuk SEMUA KAUM bukan Melayu/BUMIPUTRA di NEGARA ini.. Kalau dah NAMAnya KONTRAK, ianya wajar diPATUHi sampai KIAMAT.. Jika ada yang TIDAK PATUH, terBATALlah KONTRAK! ALMARHUM TUNKU Abdul RAHMAN telah menyebutkannya seperti berikut,

"...apabila kami (orang-orang Melayu) menentang Malayan Union (yang menjejaskan kedudukan hak-hak orang Melayu), kaum-kaum lain tidak mengambil bahagian kerana mereka mengatakan ini hanya merupakan masalah Melayu, dan bukan masalah mereka. Mereka juga menunjukkan bahawa kesetiaan mereka adalah kepada negara-negara asal mereka dan oleh itu, menentang Laporan Barnes yang bertujuan untuk menjadikan bahasa Melayu menjadi bahasa kebangsaan. Jika kami menyerahkan orang-orang Melayu kepada orang-orang yang dikatakan orang Malaya ketika kerakyatan mereka masih belum ditakrifkan, kami akan menghadapi banyak masalah pada masa hadapan."

SELANJUTnya, ALMARHUM TUNKU menambah,

"Bagi mereka yang mencintai dan berasa bahawa mereka terhutang kesetiaan yang tidak berbelah bagi, kami menyambut mereka sebagai orang Malaya. Mereka harus merupakan orang Malaya yang benar, dan mereka akan mempunyai hak-hak dan hak-hak istimewa yang sama dengan orang-orang Melayu.->KLIK<-

Jadik, tak kira apa GENERASI pun yang ada di NEGARA ini, SEMUAnya WAJIB untuk mematuhi apa yang terMAKTUB dalam PERLEMBAGAAN NEGARA, PERKARA 10 dan KONTRAK SOSIAL yang telah diperSETUJUi sekian LAMA.. Jika mana-mana pihak ENGGAN mematuhinya, mereka TIDAK LAYAK menjadi RAKYAT di NEGARA ini.. Bolehlah mereka MINTAK British untuk perTIMBANGkan mengHANTAR mereka kembali ke BENUA asal mereka kalau RASA diTERIMA..Tak perlulah berPURA-PURA menuntuk HAK yang jelas bukan MILIK mereka pun walaupun KONONnya atas NAMA HAK ASASI manusia.. Bukankah itu  yang diNYATAkan dalam KONTRAK?

Jadik, kalau anda LIHAT sendiri FACEBOOK seorang KAUM 'AH-Beng' yang telah mengHINA YDP AGONG dan jugak RAKAN-RAKANnya yang mengKOMEN seperti berikut, bolehkah mereka diNAFIkan dari TUDUHAN meLANGGAR salah SATU daripada PERKARA 10 seperti di atas? Apakah YDP AGONG ini pernah BUAT apa-apa keSALAHan pada 'AH-Beng' tersebut atau KELUARGAnya? ->KLIK<-


Kalau YDP AGONG TIDAK pernah dan TIDAK langsung memBUAT apa-apa keSALAHan kepada 'AH-Beng' itu, kenapakah dia dan RAKAN-RAKAN FACEBOOK yang memBUAT KOMEN mengHINA YDP AGONG TIDAK diHUKUM?KDN tidur ke?

Itu KOMEN FACEBOOK yang keBETULan dalam BAHASA Inggeris.. Bagaimana pulak kalau KOMEN sedemikian dalam BAHASA Mandarin, Kantonis, Hokkien dan lain-lain? TIDAKkah KOMEN dalam BAHASA sedemikian jugak boleh diKENAkan HUKUMan yang SERUPA dan sepatutnya diTAMBAH lagi atas ALASAN TIDAK mengHORMATi Bahasa KEBANGSAAN? Pernah tak KDN dan jugak SKMM memantau KOMEN-KOMEN sebegini dalam BAHASA-BAHASA tersebut? Tidur ke? Jadik, kalau GENERASI KAUM 'AH-Beng' pada HARI ini ENGGAN mematuhi PERKARA 153 dan KONTRAK SOSIAL, LAYAKkah mereka jadik WARGANEGARA?

UNDANG-UNDANG bukannya TIDAK ada tetapi UNDANG-UNDANG ini sebegini sering diperMAINkan BAIK di pihak kerajaan sendiri mahu pun di pihak MUSUHnya..Sedangkan mana-mana NEGARA di DUNIA ini pun TIDAK akan RAGU-RAGU untuk berTINDAK jika ada UNDANG-UNDANG yang diLANGGAR.. Apatah lagi kalau yang UNDANG-UNDANG yang diLANGGAR itu menyentuh tentang keWUJUDan sesebuah NEGARA.. Kenapa pihak berKUASA di NEGARA ini TIDAK seTEGAS seperti kerajaan Thailand, Brunei dan Jepun dalam SOAL ini? Tak TAHU ke apa yang berlaku terhadap pihak pengHINA RAJA-RAJA di sana?

Wallahualam..  

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Rakan-rakan Blog