Kelantan Di Gondolkan

Klik Untuk Bantah COMANGO

23 April 2012

Adam Ni Faham Ke Tak Latar Belakang PTPTN

Mungkin banyak lagi yg perlu dipersoalkan dan banyak lagi cara yg lebih berhemah untuk membuat tuntutan untuk memansuhkan PTPTN. Yang sebenarnya ingin dituntut ialah FREE Education... So kat sinilah masaalahnya yg sebenar yg telah diputar belit dan di politikkan... Gunalah tajuk yg lebih tepat... Mencadangkan kerajaan mengkaji untuk memberi pendidikan percuma di tahap lepasan menegah... jangan cakap pupuskan PTPTN.. itu dah kira salah tajuk..
Tolonglah guna saluran-saluran yg ada untuk tujuan ini... ingat berdemo terus boleh dapat keputusan ke... Kalau nak mintak free education tu memang bagus.. tapi tak lah semudah berdemo.. ia ada banyak implikasi ekonomi dan merit... samalah macam subsidi makanan, kesihatan, petrol dan sebagainya...


Banyak lagi perkara yang perlu dipertimbangkan dan banyak persoalan2 yang lain, antaranya....



1. Siapakah yg untung sekarang ini dengan adanya PTPTN?
2. Bukankah PTPTN tidak diwajibkan, JIKA TIDAK MAHU, Tak perlu lah memohon PTPTN...
3. Pelajar kita ni kalau diberi Free Education, kita boleh pastikan ke mereka boleh bertanggung jawab utk belajar besungguh-sungguh? Rasanya banyak yang akan lebih lalai.. kerana kalau tak pass pun, tiada pinjaman yg perlu dibayar..
4. Bagaimana pula pada mereka yg betul2 gigih belajar tetapi gagal.. adakah mereka akan diberi peluang kedua secara percuma lagi?


6 comments:

  1. aku tahu perjuangan kau adam adli.. tp aku kasihankan kau sperti silap laluan. harap kau berubah la sedikit.

    ReplyDelete
  2. nak study free......bole.....kite buat mcm nie.....kite buat mcm nak masuk sekolah teknik......kite buat mcm nak masuk sekolah mahad......kite buat mcm kite nak masuk sekolah bistari......syarat kemasukkan.....straight A utk masuk IPTA......baru boleh dpt belajar free......kalu ko fikir pnjng......ko didik lah anak2 ko.....adik2 beradik ko.....puak2 ko.......didik kelarga masing2 belajar supaya rajin2.....then dpt straight A utk study free.......baru mantap and baru fikir panjang......

    ReplyDelete
  3. This is what happens when he is TOO SMART! Adam,may u and ur team dine in hell..

    ReplyDelete
  4. Dia mana tahu asyik hisap ganja je.

    ReplyDelete
  5. Hoi adam adli biol. Kalau kau tak nak PTPTN ko toksah ambik la dulu. Sekarang bila dah ambik tak nak bayar lak.. Pas tu demo suruh mansuhkan PTPTN. Akai adaka.. cam tu ke cara korang berfikir.... patut fikir sebelum terima PTPTN tu. Kau mohon la biasiswa lain....

    Bukan wajip pun PTPTN tu.... kalau tak nak, toksah terima... tu jer ... memang tak rugi negara pun. Kalau tak terima pun tak merugikan negara.. Cuma negara rugi ada orang macam hang la adam..... hang pi tanya kat negara lain, dia orang ada bagi Free Education ke kat semua mahasiswa dia orang tu..... kalau ada hang pi apply jadi rakyat negara tu. Pi la.......

    ReplyDelete
  6. 1Malaysia semua...

    Daripada anda semua blog 24jam tak dapat sesen pun, ada baiknya sambil sambil invest beli share syarikat di Europe. Bulan bulan dapat duit, stable monthly income. Lagi banyak yang di invest, lagi besar dapat tiap tiap bulan.

    Kalau takut dan tidak yakin, boleh lah cuba invest sikit sikit. RM 2300, boleh mendapatkan anda RM 310 tiap-tiap bulan. Atau share paling murah berharga USD $ 20 dengan bulanan anda akan dapat USD $ 2.2 sahaja.

    Kalau berminat, sila layari :

    (Versi English)
    http://ReadandDecide.blogspot.com/2011/10/uinvest.html


    (Versi Melayu)
    http://PelaburanHartanah.blog.com


    ( * versi English lebih lengkap documentasi dan maklumat mengenai investment ini)


    Layari mana mana laman blog diatas, setelah membacanya. Click pada FREE REGISTRATION dan daftar account pelaburan anda, ianya percuma, walaupun anda tidak mahu lagi membuat investment. Tetapi anda boleh lihat lihat dan survey dulu di dalam account anda itu. Dan anda juga boleh chat dengan Admin dan Pihak Management investment berkenaan, secara LIVE dan kadang kadang ada webcam session bersama admin.

    Belum cuba belum tahu, selamat melabur.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Rakan-rakan Blog